Finom ,könnyen elkészíthető fogyókúrás receptek
Görög töltött uborka
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g kígyóuborka
- 300 ml kefír
- 200 g feta sajt
- 50 g zöldpaprika
- 50 g paradicsom
- 40 g póréhagyma
- bazsalikom, fehérbors
Elkészítése:
A megmosott, hosszában félbevágott kígyóuborkát 10-15 cm-es darabokra vágjuk, belsejét kivájjuk, majd összekeverjük a megmosott, apróra vágott zöldpaprikával, paradicsommal és póréhagymával. A szétnyomkodott fetasajtot elkeverjük a kefirrel, majd hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, és bazsalikommal, őrölt fehérborssal ízesítjük. Só hozzáadása a feta sós íze miatt nem feltétlenül szükséges. A zöldséges kefires feta sajtos masszát a kivájt uborkába töltjük.
1 adag energiatartalma: 205 kcal
Kukoricás szárnyassaláta
- 40 dkg kicsontozott, főtt csirkehús
- 10 dkg durva kukoricadara
- 2 közepes paradicsom
- 1-1 zöld és piros színű paprika
- 1 húsleveskocka
- 4 dl víz
- 2 evőkanál olívaolaj (salátaolaj)
- 1-2 evőkanál almaecet
- 1-1 teáskanál frissen vágott rozmaring és kakukkfű
- 1 fél teáskanál édes pirospaprika
- 1 késhegynyi frissen őrölt bors
- 2 evőkanál vágott metélőhagyma
|
|
|
Elkészítése:
A kukoricadarát a vízzel és a húsleveskockával felforraljuk, majd lefedve 1 órán keresztül hagyjuk duzzadni a kikapcsolt tűzhely lapján. A paprikákat kimagvaljuk, hosszában négy részre vágjuk és öt percre forrásban lévő vízbe tesszük. Ezután lecsöpögtetjük és vékony csíkokra szeljük. A paradicsomot meghámozzuk és vékony gerezdekre vágjuk, a főtt csirkehúst vékony csíkokra metéljük.
A megpuhult kukoricadarát összekeverjük az olajjal, az ecettel, a zöld fűszerekkel, a piros paprikával és a borssal, végül hozzáadjuk a paprika- és a húscsíkokat, valamint a paradicsomgerezdeket. Az egészet óvatosan átforgatjuk, majd a tetejét a metélőhagymával megszórjuk.
Bazsalikomos cukkinikrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
2 cukkini
2 fej vöröshagyma
1 közepes fej burgonya
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
1 zöldségleveskocka
3 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A leveskockát feloldjuk 1 liter forró vízben, a cukkinit apró kockára vágjuk. A felaprított hagymát, összezúzott fokhagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a karikára szeletelt burgonyát, és még 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a leveskockát és 20 percig főzzük, majd turmixgéppel összetörjük, sózzuk, borsozzuk, még 2 percig főzzük. Most adjuk hozzá a cukkinit, és 20-25 percig főzzük. A végén hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot, tálaláskor egész bazsalikomlevelekkel tesszük még illatosabbá.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Kalóriatartalom: 150 kcal/adag
Citromos csirkekrémleves
- 0,5 kg csontos csirkemell
- 20 dkg sárgarépa
- 15 dkg petrezselyemgyökér
- 5 dkg vöröshagyma
- 5 dkg zellergumó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 4 dkg margarin
- 1 dl tejszín
- 2 db tojássárgája
- 1 citrom leve
- 1 csokor petrezselyem
- őrölt bors, csipetnyi tengeri só
|
|
|
Elkészítése:
Megtisztítjuk és hasábra vágjuk a zöldségeket, és a csirkemellel együtt 1 liter, sóval és borssal ízesített vízben puhára főzzük. A megfőtt csontos húst kivesszük a levesből, lebőrözzük és kicsontozzuk, majd a húst csíkokra vágjuk és félretesszük. A főtt zöldségeket a leves levével együtt összeturmixoljuk. A lisztből a margarinon világos rántást készítünk, ezzel sűrítjük az turmixolt levest. A tűzről levéve, állandó keverés mellett hozzámelegítjük a tejszínnel alaposan elkevert tojássárgákat. Utána beletesszük a húscsíkokat, meghintjük apróra vágott petrezselyemmel, és ízlés szerint savanyítjuk citrommal.
Energiatartalom: személyenként 325 kcal; 14,5 g zsír
Egészségügyi tanácsok: Ez az étel megfelel a magas vérnyomásban szenvedőknek, valamint a fogyókúrázóknak is. A hipertóniás betegnek csökkentenie kell a nátrium-bevitelt (konyhasó), biztosítani kell a megfelelő mennyiségű káliumot, napi rendszerességgel kell zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, előtérbe kell helyeznie a növényi eredetű táplálékokat, alacsonyabb zsírtartalmú ételeket, valamint kerülnie kell a cukros ételeket, italokat. Ugyanez igaz a fogyókúrázókra nézve is.
Padlizsános csirke
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg csirkemellfilé
- 80 dkg padlizsán
- 4 dkg margarin
- 3 evőkanál étolaj
|
|
-
10 dkg zöldpaprika
-
15 dkg paradicsom
-
10 dkg vöröshagyma
-
csipetnyi tengeri só |
Elkészítése:
Meghámozzuk a zöldségeket, a padlizsánt hosszában ujjnyi szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, és félóráig állni hagyjuk. Leitatjuk róla a nedvességet, majd olajban félig megsütjük. Közben a hússzeletek mindkét oldalát olajban átsütjük.
A hússzeleteket sorban tűzálló tálba helyezzük, betakarjuk a padlizsánszeletekkel, a felszeletelt paprikával, paradicsommal és hagymával. Kevés vizet ráöntve puhára pároljuk.
Energiatartalom: személyenként 387 kcal; 16 g zsír |