Finom ,knnyen elkszthet fogykrs receptek
Grg tlttt uborka
Hozzvalk 4 szemlyre:
- 500 g kgyuborka
- 300 ml kefr
- 200 g feta sajt
- 50 g zldpaprika
- 50 g paradicsom
- 40 g prhagyma
- bazsalikom, fehrbors
Elksztse:
A megmosott, hosszban flbevgott kgyuborkt 10-15 cm-es darabokra vgjuk, belsejt kivjjuk, majd sszekeverjk a megmosott, aprra vgott zldpaprikval, paradicsommal s prhagymval. A sztnyomkodott fetasajtot elkeverjk a kefirrel, majd hozzadjuk a felaprtott zldsgeket, s bazsalikommal, rlt fehrborssal zestjk. S hozzadsa a feta ss ze miatt nem felttlenl szksges. A zldsges kefires feta sajtos masszt a kivjt uborkba tltjk.
1 adag energiatartalma: 205 kcal
Kukorics szrnyassalta
- 40 dkg kicsontozott, ftt csirkehs
- 10 dkg durva kukoricadara
- 2 kzepes paradicsom
- 1-1 zld s piros szn paprika
- 1 hsleveskocka
- 4 dl vz
- 2 evkanl olvaolaj (saltaolaj)
- 1-2 evkanl almaecet
- 1-1 teskanl frissen vgott rozmaring s kakukkf
- 1 fl teskanl des pirospaprika
- 1 kshegynyi frissen rlt bors
- 2 evkanl vgott metlhagyma
|
|
 |
Elksztse:
A kukoricadart a vzzel s a hsleveskockval felforraljuk, majd lefedve 1 rn keresztl hagyjuk duzzadni a kikapcsolt tzhely lapjn. A paprikkat kimagvaljuk, hosszban ngy rszre vgjuk s t percre forrsban lv vzbe tesszk. Ezutn lecspgtetjk s vkony cskokra szeljk. A paradicsomot meghmozzuk s vkony gerezdekre vgjuk, a ftt csirkehst vkony cskokra metljk.
A megpuhult kukoricadart sszekeverjk az olajjal, az ecettel, a zld fszerekkel, a piros paprikval s a borssal, vgl hozzadjuk a paprika- s a hscskokat, valamint a paradicsomgerezdeket. Az egszet vatosan tforgatjuk, majd a tetejt a metlhagymval megszrjuk.
Bazsalikomos cukkinikrmleves
Hozzvalk 4 szemlyre:
2 cukkini
2 fej vrshagyma
1 kzepes fej burgonya
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
1 zldsgleveskocka
3 evkanl olvaolaj
s, frissen rlt bors
Elkszts:
A leveskockt feloldjuk 1 liter forr vzben, a cukkinit apr kockra vgjuk. A felaprtott hagymt, sszezzott fokhagymt az olvaolajon vegesre proljuk, hozzadjuk a karikra szeletelt burgonyt, s mg 2 percig pirtjuk. Hozzadjuk a leveskockt s 20 percig fzzk, majd turmixgppel sszetrjk, szzuk, borsozzuk, mg 2 percig fzzk. Most adjuk hozz a cukkinit, s 20-25 percig fzzk. A vgn hozzadjuk a finomra vgott bazsalikomot, tlalskor egsz bazsalikomlevelekkel tesszk mg illatosabb.
Elksztsi id: kb. 60 perc
Kalriatartalom: 150 kcal/adag
Citromos csirkekrmleves
- 0,5 kg csontos csirkemell
- 20 dkg srgarpa
- 15 dkg petrezselyemgykr
- 5 dkg vrshagyma
- 5 dkg zellergum
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ppozott evkanl liszt
- 4 dkg margarin
- 1 dl tejszn
- 2 db tojssrgja
- 1 citrom leve
- 1 csokor petrezselyem
- rlt bors, csipetnyi tengeri s
|
|
 |
Elksztse:
Megtiszttjuk s hasbra vgjuk a zldsgeket, s a csirkemellel egytt 1 liter, sval s borssal zestett vzben puhra fzzk. A megftt csontos hst kivesszk a levesbl, lebrzzk s kicsontozzuk, majd a hst cskokra vgjuk s flretesszk. A ftt zldsgeket a leves levvel egytt sszeturmixoljuk. A lisztbl a margarinon vilgos rntst ksztnk, ezzel srtjk az turmixolt levest. A tzrl levve, lland kevers mellett hozzmelegtjk a tejsznnel alaposan elkevert tojssrgkat. Utna beletesszk a hscskokat, meghintjk aprra vgott petrezselyemmel, s zls szerint savanytjuk citrommal.
Energiatartalom: szemlyenknt 325 kcal; 14,5 g zsr
Egszsggyi tancsok: Ez az tel megfelel a magas vrnyomsban szenvedknek, valamint a fogykrzknak is. A hipertnis betegnek cskkentenie kell a ntrium-bevitelt (konyhas), biztostani kell a megfelel mennyisg kliumot, napi rendszeressggel kell zldsget s gymlcst fogyasztani, eltrbe kell helyeznie a nvnyi eredet tpllkokat, alacsonyabb zsrtartalm teleket, valamint kerlnie kell a cukros teleket, italokat. Ugyanez igaz a fogykrzkra nzve is.
Padlizsnos csirke
Hozzvalk 4 szemlyre:
- 40 dkg csirkemellfil
- 80 dkg padlizsn
- 4 dkg margarin
- 3 evkanl tolaj
|
|
-
10 dkg zldpaprika
-
15 dkg paradicsom
-
10 dkg vrshagyma
-
csipetnyi tengeri s |
Elksztse:
Meghmozzuk a zldsgeket, a padlizsnt hosszban ujjnyi szeletekre vgjuk, enyhn megszzuk, s flrig llni hagyjuk. Leitatjuk rla a nedvessget, majd olajban flig megstjk. Kzben a hsszeletek mindkt oldalt olajban tstjk.
A hsszeleteket sorban tzll tlba helyezzk, betakarjuk a padlizsnszeletekkel, a felszeletelt paprikval, paradicsommal s hagymval. Kevs vizet rntve puhra proljuk.
Energiatartalom: szemlyenknt 387 kcal; 16 g zsr |