 |
A hstel kiemelked helyet foglal el tkezsi kltrnkban. A gasztronmiai jelentsge, mellett tpanyagainak gazdagsga is jelents. Hiszen a hs az egyik legfontosabb fehrjeforrsunk, s mint ilyen, nlklzhetetlen rsze az egszsges tpllkozsnak, s nagy szerepet jtszik a betegsgmegelzsben. |
A hs sszetevi Ahhoz, hogy a hsokat megfelelen tudjuk hasznostani, elszr is tudnunk kell, milyen fontos szszetevi vannak. A nyers sovny hsok fehrjetartalma 18-24% krli hasonlan nagy fehrjetartalma csak a sajtoknak s a szraz hvelyeseknek van. A hsfehrjk teljes rtkek, azaz megfelel arnyban tartalmazzk az emberi szervezet szmra nlklzhetetlen esszencilis aminosavakat. A hs msik, a fehrjn kvl nagyobb mennyisgben jelen lv sszetevje a zsiradk, ami a hsban zsrszvet formjban van jelen. Ez lehet jl lthat felleti, azaz izmok kztti zsiradk, vagy izmon belli. Az elbbit el lehet tvoltani, az utbbit nem. A zsrcskkentsnek azonban nem csak fizikai, hanem rzkszervi korltai is vannak: amennyiben a hs zsrtartalma 1,5% alatti, mr tlsgosan szraz, lvezhetetlen, mert elmarad az a hats, amit a zsiradk gyakorol a nyltermelsre. Ha a zsr nagymrtkben hinyzik, akkor az aromaanyagok hordozjnak szerept sem tltheti be. A hsok zsrtartalma
Sovny hs is zsross tehet. A sertshsok zsrtartalmnak slyozott tlaga 10,5%. Amennyiben a felleti zsrtl megtiszttjuk, gy az mr csak 3,7%. A marhahsok zsrtartalma tlagosan 8,4%, letiszttva pedig 4,6%. A baromfihsok kzl csak a br nlkli csirke- s pulykamell sovnyabb a sertssznhsnl. Taln meglep, de igaz: a csirkecomb br nlkl is tbb zsrt tartalmaz, mint a sertssznhs.
Egy hstel zsrtartalma azonban nem csak a nyers hs zsrtartalmtl fgg, hanem az elksztse sorn alkalmazott konyhatechnolgiai eljrstl is. Hkezels hatsra ugyanis miutn a hs vizet veszt a zsr betmnyedik.
A sovny hs zsrtartalma prolskor 20%-kal, stskor 49%-kal, roston stskor 45%-kal n. A legsovnyabb hs is zsross tehet b zsiradkban trtn stskor.
A klnbz hsksztmnyek zsrtartalma tpusonknt eltr. A legsovnyabbak a sonkaksztmnyek (max. 9%), ezt kvetik a vrsruk s felvgottak (max. 25%), a kolbszok s kenhet termkek (max. 40%), vgl a szalmik (max. 50%).
A hsokat sok vd ri a koleszterintartalom miatt, pedig ez minden llati sejtnek alkotrsze. A sertshsok tlagos koleszterintartalma 50 mg/100 g, a marhahsok 58 mg/100 g krli. A csirke- s pulykamell br nlkl kevesebb, de brrel mr tbb koleszterint tartalmaz, mint a sertshs. A csirkecomb koleszterintartalma br nlkl is jelents! Fontos a megfelel hkezels A hsok s hsksztmnyek teht nlklzhetetlenek az ember szmra, m nem mindegy, hogy milyen formban, illetve milyen elkszts utn. rdemes elnyben rszesteni a sovnyabb hsokat, azaz a felesleges zsiradkot tiszttsuk le. Fontos szempont mg, hogy a hsokat mindig higinikusan dolgozzuk fel, kmletesen hkezeljk, hogy megrizzk rtkes anyagait. A hs ugyanis szmtalan jl hasznosthat tpanyagot tartalmaz, amelyeket t kell menteni az telekbe. Minthogy a klnbz testtjakrl eltr tulajdonsg hsrszek nyerhetk, ezrt a feldolgozs technolgijnak igazodnia kell az alapanyaghoz. Mindig meghatrozhat az hkezelsi eljrs -sts, fzs, prols -, amelynek segtsgvel az adott hsrszbl a legrtkesebb anyagok az telekbe tmenthetk, s az lvezeti rtk is kivl marad. Az anatmiai tuds teht elengedhetetlen a krltekint gazdlkodshoz. sszefoglalva kijelenthet teht: a mrtkletes hsfogyaszts nem rtalmas az egszsgre, st a nagy fehrjeigny egynek (gyerekek, terhes s szoptats anyk, fizikai munkt vgzk) rszre kifejezetten ajnlott.
A hs hasznos tpanyagtartalma
Az utbbi msfl vtizedben Magyarorszgon a hsok vsrlsa az 1985-s 77,4 kg/f/v mennyisgrl 20%-kal cskkent. A hztartsstatisztika szerint a gyermekes csaldokban az egy fre jut napi hsmennyisg 129 g, ebbl 36 g sertshs, 41 g baromfi, 38 g hsksztmny, 4 g hal, 4 g belssg s 6 g egyb hstermk. Ez a 129 g-os elmleti mennyisg az ajnlott napi tiaminbevitel 34, riboflavinbevitel 20, piridoxinbevitel 22, kobalaminbevitel 70, niacinbevitel 46, retinolbevitel 21%-t, valamint a kalciumbevitel 2, a magnziumbevitel 11, a vasbevitel 21, a cinkbevitel 15 s a fehrjebevitel 32%-t teszi ki
| | |